The Content of Rutin in Tea Production and its Impact on the Human Body
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Purpose. The article focuses on the research results concerning the content of vitamin P in the different types of tea in the commercial network of Cherkasy region.
Introduction. Vitamin P is not synthesized in the human body, and enters it with the food mostly of vegetable origin. It plays a vital role in the body and is involved in providing a range of metabolic transformations of vital compounds; it has capillaries strengthening, antioxidant and anti-sclerotic effect. Vitamin P in combination with vitamin C has a positive effect on the processes of tissue respiration, inhibits lipid peroxidation in the body, and improves the functional state of adrenal cortex hormones. The catechins of tea adsorb harmful substances (heavy metals, radionuclides) and remove them from the body. The biologically valuable substances of tea have a positive effect upon lipid and cholesterol metabolism.
A huge range of tea products is presented at the Ukrainian market; they do not often meet the quality standards of the product. There is practically neither state funding of the laboratory test of product quality or the information for the population. The publications concerning the quality indicators of different tea types entering the Ukrainian market are not found.
The black and green tea of the highest quality of the most widespread brands at the Ukrainian market “Askold”, “Dilmah”, “Greenfield”, “Lipton”, “Batik” and “Brook Bond” were selected to determine the content of vitamin P in the tea of different trademarks.
Methods. The experimental determination of rutin amount in tea was carried out by Leventhal’s titration method based on the ability of potassium tetraoxomanganate to oxidize catechins. The obtained results are significantly lower than the standards data of the literary sources that shows the inappropriate ecological conditions of cultivation, long shelf life, product falsification, etc.
Results. The highest content of vitamin P was found in the tea extract of “Green field” trademark among the studied green tea and “Brook Bond” trademark among the black tea. The lowest content of rutin, which does not meet the standards of the highest quality production, was found in the black and green tea of “Ahmad” and “Lipton” trademark.
Originaliti. Green tea has higher content of vitamin P than black tea of the corresponding trademark that may be explained by the features of the production. However, according to the literary sources, green tea has twice more rutin than black one that contradicts the results of our research.
Concluusion. The provision of the human body with biologically active substances and vitamins, considering the unfavourable ecological, social and economic life conditions of the Ukrainian population, is important nowadays. Therefore, it is necessary to strengthen the quality of the production which enters the food market of Ukraine##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського Університету: Серія Біологічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
Andersen O.M., Markham K.R. (2005) Flavonoids Chemistry Biochemistry and Applications. (CRC Press, 1212 р). Retrived from https://www.crcpress.com
Biochemistry of Plant Raw Materials / [Shcherbakov V.G., Lobanov V.G., Prudnikova T.N. and others]; ed. by V.G. Shcherbakov. - Moscow: Kolos, 1999. – 376 p. (in Russ.)
Okakura K. (2002) The Book of Tea. / K. Okakura - Minsk: Harvest,. - 96 p. (in Russ.)
Erdman Jr.J.W., Balentine D., Arab L. G. (March 2007) Flavonoids and Heart Health // J. Nutrition, N 7. P. 32–36. Retrived from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17311968
Galeijnse JM et al. (1999) Tea flavonoids may protect against atherosclerosis The Rotterdam Study. Arch Intern Med; 159:217 Retrived from www.hnherbs.com/quercitin.html
Sasso H.D. (1999) Coffee and tea intake and the risk of myocardial infarction. Am J Epidemiol 149:162 Retrived from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9921961
Havsteen B.H. (2002) The biochemistry and medical significance of flavonoids // Pharmac Ther; 96:2–3. P. 67–202. Retrived from
Caltagirone S. (2000) Flavonoids apigenin and quercetin inhibit melanoma growth and metastatic potential. Intl J Cancer; 87:595 Retrived from ttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1097-0215(20000815)87:4<595::AID-IJC21>3.0.CO
Zaprometov M.N. (1974) Biochemistry of Ccatechins / M.N. Zaprometov. - M .: Nauka, - 132 p. (in Russ.)
Manual for Methods of Analyzing Food Quality and Safety (1998)/ [ed. by I.M. Skurihin, V.A. Tutelian]. - M.: Brander-Medicine,. – 341 p. (in Russ.)