ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИН РОДУ VIBURNUM ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ КИСЛОМОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Проведено комплексний аналіз впливу наповнювача «калина» на органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники йогурту кисломолочного. Встановлено, що додавання екстракту калини безпосередньо впливає на якість йогурту, зокрема на його смакові та органолептичні характеристики. Варто відзначити, що усі досліджені зразки відповідали основним нормам щодо безпечності харчової продукції в Україні. Показано, що наповнювач «калина» не виявляє негативного впливу на фізико-хімічні та мікробіологічні показники біфідойогурта і може використовуватися у якості смакового компоненту на рівні із загальноприйнятими в Україні ароматизаторами. Отже, плоди калини є перспективним наповнювачем для українського ринку, володіють лікувально-профілактичною дією на організм людини та є відносно дешевою сировиною для вирощування на території нашої країни.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.
УГОДА
ПРО ПЕРЕДАЧУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ
Я, автор статті/Ми, автори рукопису статті _______________________________________________________________________
у випадку її прийняття до опублікування передаємо засновникам та редколегії наукового видання «Вісник Черкаського Університету: Серія Біологічні науки» такі права:
1. Публікацію цієї статті українською (англійською) мовою та розповсюдження її друкованої версії.
2. Розповсюдження електронної версії статті через будь-які електронні засоби (розміщення на офіційному web-сайті журналу, в електронних базах даних, репозитаріях, тощо).
При цьому зберігаємо за собою право без узгодження з редколегією та засновниками:
1. Використовувати матеріали статті повністю або частково з освітньою метою.
2. Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
3. Використовувати матеріали статті для підготовки тез, доповідей конференцій, а також усних презентацій.
4. Розміщувати електронні копії статті (зокрема кінцеву електронну версію, завантажену з офіційного web-сайту журналу) на:
a. персональних web-pecypcax усіх авторів (web-сайти, web-сторінки, блоги, тощо);
b. web-pecypcax установ, де працюють автори (включно з електронними інституційними репозитаріями);
с. некомерційних web-pecypcax відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
Цією угодою ми також засвідчуємо, що поданий рукопис відповідає таким критеріям:
1. Не містить закликів до насильства, розпалювання расової чи етнічної ворожнечі, які викликають занепокоєння, є загрозливими, ганебними, наклепницькими, жорстокими, непристойними, вульгарними тощо.
2. Не порушує авторських прав та права інтелектуальної власності інших осіб або організацій; містить всі передбачені чинним законодавством про авторське право посилання на цитованих авторів та / або видання, а також використовувані в статті результати і факти, отримані іншими авторами чи організаціями.
3. Не був опублікований раніше в інших видавництвах та не був поданий до публікації в інші видання.
4. Не включає матеріали, що не підлягають опублікуванню у відкритій пресі, згідно з чинним законодавством.
____________________ ___________________
підпис П.І.Б. автора
"___"__________ 20__ р.
Посилання
Діптан В.С., Нестерова Н.Г. Перспективи створення спеціальних кисломолочних продуктів із рослинним збагаченням / Наука, освіта, технології та суспільство: актуальні проблеми теорії та практики: збірник тез доповідей міжнародної науково-практичної конференції (Полтава, 25 травня 2022 р.): у 2 ч. Полтава: ЦФЕНД, 2022. Ч. 2. С. 37-39.
Горошко О.М. Цілюща сила калини / Горошко О.М., Матущак М.Р. / Буковинський державний медичний університет – 2021. Доступ до ресурсу: https://www.bsmu.edu.ua/blog/czilyushha-syla-kalyny/
Yaroshenko A. О., Shpychak О. S., Khokhlenkova, N. V., & Yuryeva, G. B. (2023). Development of industrial technology of plant substance of Viburnum opulus fruit liquid extract. Farmatsevtychnyi Zhurnal, (6), 94-103. https://doi.org/10.32352/0367-3057.6.23.07
Шапіро, Д.К. Біохімічний склад плодів форм Viburnum opulus L., що ростуть у поліссі та лісостепу України / Шапіро Д.К., Кисилевський І.Р., Мороз П.А., Потопальський О.І. // Рослинні ресурси. 1994. – Т. 3. – Вип. 2. – С. 54-63
Juhnevica-Radenkova K, Krasnova I, Seglina D, Muizniece-Brasava S, Valdovska A, Radenkovs V. Scrutinizing the Antimicrobial and Antioxidant Potency of European Cranberry Bush (Viburnum opulus L.) Extracts. Horticulturae. 2024; 10(4), 367 p. https://doi.org/10.3390/horticulturae10040367
Кисличенко В.С., Дьяконова Я.В. Калина. Фармацевтична енциклопедія. Видання друге, доповнене. – Київ: Моріон, 2010.– С.645-646.
Golikova, V. (2023). Research of Antioxidant Activity of Aronia melanocarpa Fruits and Viburnum opulus Fruits. IntechOpen. doi: 10.5772/intechopen.1001147
Altun M.L.; Cltoglu G.S.; Yilmaz B.S.; Coban T. Antioxidant properties of Viburnum opulus and Viburnum lantana growing in Turkey / International Journal of Food Sciences & Nutrition, 2008; Vol.59, N. 3. - P. 175-180
Şapcı, H., Yılmaz, F., Vural, C., Bahtiyari, M. İ., et al. (2017). Antimicrobial and Antifungal Activity of Fabrics Dyed with Viburnum opulus and Onion Skins. International Journal of Secondary Metabolite, 4(3, Special Issue 1), 280-284. https://doi.org/10.21448/ijsm.372225
Паска М.З., Голуб Б.І., Мартинюк І.0., Басараб І.М. Навчальний посібник з дисципліни «Методи контролю харчових виробництв». Львів 2012. – С. 59-65.
МОЛОКО Визначення вмісту азоту Частина 1. Метод К’єльдаля (ISO 8968-1:2001, IDT; IDF 20-1:2001, IDT) ДСТУ ISO 8968-1:2005 (IDF 20-1:2001) Доступ до ресурсу: https://zakon.isu.net.ua/sites/default/files/normdocs/dstu_iso_8968-1_2005.pdf
ГОСТ 30347-97 Молоко і молочні продукти. Методи визначення Staphylococcus aureus Доступ до ресурсу: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=76753
ГОСТ 31659-2012 Продукти харчові. Метод виявлення бактерій роду Salmonella. Доступ до ресурсу: https://files.stroyinf.ru/Data2/1/4293785/4293785571.pdf
ДСТУ 7140:2009. Молоко та молочні продукти. Метод підраховування кількості коліформ та кишкової палички (Е. coli) за допомогою пластин.
Продукти харчові. Метод визначеня дріждів і плісневих грибів. ДСТУ 8447:2015.
Доступ до ресурсу: dstu_8447_2015_produkti_kharchovi._metod_viznachennya_drizhdz.pdf (isu.net.ua)
Скляр Т. В., Поспєлова О. О., Черевач Н. В., Дрегваль О. А., Курагіна Н.В. Особливості мікрофлори молока та молочних продуктів, що реалізуються в м. Дніпро/ Український журнал медицини, біології та спорту – 2021 – Том 6, № 3 (31) С.353-359 Доступ до ресурсу: https://jmbs.com.ua/pdf/6/3/jmbs0-2021-6-3-353.pdf