PERSPECTIVES OF USING VIBURNUM PLANTS FOR IMPROVING THE FUNCTIONAL QUALITY OF DAIRY PRODUCTS
Main Article Content
Abstract
Проведено комплексний аналіз впливу наповнювача «калина» на органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники йогурту кисломолочного. Встановлено, що додавання екстракту калини безпосередньо впливає на якість йогурту, зокрема на його смакові та органолептичні характеристики. Варто відзначити, що усі досліджені зразки відповідали основним нормам щодо безпечності харчової продукції в Україні. Показано, що наповнювач «калина» не виявляє негативного впливу на фізико-хімічні та мікробіологічні показники біфідойогурта і може використовуватися у якості смакового компоненту на рівні із загальноприйнятими в Україні ароматизаторами. Отже, плоди калини є перспективним наповнювачем для українського ринку, володіють лікувально-профілактичною дією на організм людини та є відносно дешевою сировиною для вирощування на території нашої країни.
Article Details
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
AGREEMENT ABOUT TRANSMISSION OF COPYRIGHT
I, the author of the article / We, the authors of the manuscript _______________________________________________________________________
in case of its acceptance for publication, we transfer the following rights to the founders and editorial boards of the scientific publication "Cherkasy University Bulletin: Biological Sciences Series":
1. Publication of this article in Ukrainian (English) and distribution of its printed version.
2. Dissemination of the electronic version of the article through any electronic means (placing on the official journal web site, in electronic databases, repositories, etc.). At the same time we reserve the right without consent of the editorial board and the founders:
1. Use the materials of the article in whole or in part for educational purposes.
2. To use the materials of the article in whole or in part for writing your own theses.
3. Use article materials to prepare Summarys, conference reports, and oral presentations.
4. Post electronic copies of the article (including the final electronic version downloaded from the journal's official website) to:
a. personal web-pecypcax of all authors (web sites, web pages, blogs, etc.);
b. web-pecypcax of the institutions where the authors work (including electronic institutional repositories);
with. non-profit, open-source web-pecypcax (such as arXiv.org).
With this agreement, we also certify that the submitted manuscript meets the following criteria:
1. Does not contain calls for violence, incitement of racial or ethnic enmity, which are disturbing, threatening, shameful, libelous, cruel, indecent, vulgar, etc.
2. Does not infringe the copyrights and intellectual property rights of others or organizations; contains all the references to the cited authors and / or publications envisaged by applicable copyright law, as well as the results and facts used in the article by other authors or organizations.
3. It has not been previously published in other publishers and has not been published in other publications.
4. Does not include materials that are not subject to publication in the open press, in accordance with applicable law.
____________________ ___________________
First name, Last name, signature of the author
"___" __________ 20__
References
Діптан В.С., Нестерова Н.Г. Перспективи створення спеціальних кисломолочних продуктів із рослинним збагаченням / Наука, освіта, технології та суспільство: актуальні проблеми теорії та практики: збірник тез доповідей міжнародної науково-практичної конференції (Полтава, 25 травня 2022 р.): у 2 ч. Полтава: ЦФЕНД, 2022. Ч. 2. С. 37-39.
Горошко О.М. Цілюща сила калини / Горошко О.М., Матущак М.Р. / Буковинський державний медичний університет – 2021. Доступ до ресурсу: https://www.bsmu.edu.ua/blog/czilyushha-syla-kalyny/
Yaroshenko A. О., Shpychak О. S., Khokhlenkova, N. V., & Yuryeva, G. B. (2023). Development of industrial technology of plant substance of Viburnum opulus fruit liquid extract. Farmatsevtychnyi Zhurnal, (6), 94-103. https://doi.org/10.32352/0367-3057.6.23.07
Шапіро, Д.К. Біохімічний склад плодів форм Viburnum opulus L., що ростуть у поліссі та лісостепу України / Шапіро Д.К., Кисилевський І.Р., Мороз П.А., Потопальський О.І. // Рослинні ресурси. 1994. – Т. 3. – Вип. 2. – С. 54-63
Juhnevica-Radenkova K, Krasnova I, Seglina D, Muizniece-Brasava S, Valdovska A, Radenkovs V. Scrutinizing the Antimicrobial and Antioxidant Potency of European Cranberry Bush (Viburnum opulus L.) Extracts. Horticulturae. 2024; 10(4), 367 p. https://doi.org/10.3390/horticulturae10040367
Кисличенко В.С., Дьяконова Я.В. Калина. Фармацевтична енциклопедія. Видання друге, доповнене. – Київ: Моріон, 2010.– С.645-646.
Golikova, V. (2023). Research of Antioxidant Activity of Aronia melanocarpa Fruits and Viburnum opulus Fruits. IntechOpen. doi: 10.5772/intechopen.1001147
Altun M.L.; Cltoglu G.S.; Yilmaz B.S.; Coban T. Antioxidant properties of Viburnum opulus and Viburnum lantana growing in Turkey / International Journal of Food Sciences & Nutrition, 2008; Vol.59, N. 3. - P. 175-180
Şapcı, H., Yılmaz, F., Vural, C., Bahtiyari, M. İ., et al. (2017). Antimicrobial and Antifungal Activity of Fabrics Dyed with Viburnum opulus and Onion Skins. International Journal of Secondary Metabolite, 4(3, Special Issue 1), 280-284. https://doi.org/10.21448/ijsm.372225
Паска М.З., Голуб Б.І., Мартинюк І.0., Басараб І.М. Навчальний посібник з дисципліни «Методи контролю харчових виробництв». Львів 2012. – С. 59-65.
МОЛОКО Визначення вмісту азоту Частина 1. Метод К’єльдаля (ISO 8968-1:2001, IDT; IDF 20-1:2001, IDT) ДСТУ ISO 8968-1:2005 (IDF 20-1:2001) Доступ до ресурсу: https://zakon.isu.net.ua/sites/default/files/normdocs/dstu_iso_8968-1_2005.pdf
ГОСТ 30347-97 Молоко і молочні продукти. Методи визначення Staphylococcus aureus Доступ до ресурсу: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=76753
ГОСТ 31659-2012 Продукти харчові. Метод виявлення бактерій роду Salmonella. Доступ до ресурсу: https://files.stroyinf.ru/Data2/1/4293785/4293785571.pdf
ДСТУ 7140:2009. Молоко та молочні продукти. Метод підраховування кількості коліформ та кишкової палички (Е. coli) за допомогою пластин.
Продукти харчові. Метод визначеня дріждів і плісневих грибів. ДСТУ 8447:2015.
Доступ до ресурсу: dstu_8447_2015_produkti_kharchovi._metod_viznachennya_drizhdz.pdf (isu.net.ua)
Скляр Т. В., Поспєлова О. О., Черевач Н. В., Дрегваль О. А., Курагіна Н.В. Особливості мікрофлори молока та молочних продуктів, що реалізуються в м. Дніпро/ Український журнал медицини, біології та спорту – 2021 – Том 6, № 3 (31) С.353-359 Доступ до ресурсу: https://jmbs.com.ua/pdf/6/3/jmbs0-2021-6-3-353.pdf