МІКРОБІОМ ТОВСТОЇ КИШКИ ПРИ РІЗНИХ ВИДАХ ХАРЧУВАННЯ
Main Article Content
Abstract
У нашому дослідженні виявлено, що перехід від всеїдності до вегетаріанського раціону викликає збільшення, а перехід після цього на сироїдіння – до нормалізації загальної маси мікробіоти. Вегетаріанська та сироїдна їжа сприяють заселенню мікробіому кишечника корисною бактерією Akkermansia muciniphila. На вегетаріанстві кількість бактерій Prevotella spp. збільшується, але залишається в межах норми, що вказує на вживання продуктів з вуглеводами та харчовими волокнмиа. Перехід на сироїдіння кількість цих бактерій не змінює. Бактерії Methanobrevibacter smithii були відсутніми при всеїдінні та при вегетаріанстві, а під час сироїдіння з’яляються, що можна пояснити тим, що виникає необхідність утилізувати водень, який є побічним продуктом бродіння.
При переході на вегетаріанство та на сироїдіння достовірно зросла кількість корисних бактерій родів – Lactobacillus spp., Bifidobacterium spp. та Eubacterium rectale. Голодування (60 годин) призводить до зменшення загальної бактеріальної маси. Кількість корисних бактерій: Lactobacillus spp. знизилась до нижньої межі норми; Eubacterium rectale (продукують бутират) зменшилась у 1000 разів і сягнула нижньої межі норми; Bacteroides spp. збільшилась у 12,5 разів, порівняно із всеїдінням. Вид харчування впливає на склад мікрбіому товстої кишки.
Article Details
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
AGREEMENT ABOUT TRANSMISSION OF COPYRIGHT
I, the author of the article / We, the authors of the manuscript _______________________________________________________________________
in case of its acceptance for publication, we transfer the following rights to the founders and editorial boards of the scientific publication "Cherkasy University Bulletin: Biological Sciences Series":
1. Publication of this article in Ukrainian (English) and distribution of its printed version.
2. Dissemination of the electronic version of the article through any electronic means (placing on the official journal web site, in electronic databases, repositories, etc.). At the same time we reserve the right without consent of the editorial board and the founders:
1. Use the materials of the article in whole or in part for educational purposes.
2. To use the materials of the article in whole or in part for writing your own theses.
3. Use article materials to prepare Summarys, conference reports, and oral presentations.
4. Post electronic copies of the article (including the final electronic version downloaded from the journal's official website) to:
a. personal web-pecypcax of all authors (web sites, web pages, blogs, etc.);
b. web-pecypcax of the institutions where the authors work (including electronic institutional repositories);
with. non-profit, open-source web-pecypcax (such as arXiv.org).
With this agreement, we also certify that the submitted manuscript meets the following criteria:
1. Does not contain calls for violence, incitement of racial or ethnic enmity, which are disturbing, threatening, shameful, libelous, cruel, indecent, vulgar, etc.
2. Does not infringe the copyrights and intellectual property rights of others or organizations; contains all the references to the cited authors and / or publications envisaged by applicable copyright law, as well as the results and facts used in the article by other authors or organizations.
3. It has not been previously published in other publishers and has not been published in other publications.
4. Does not include materials that are not subject to publication in the open press, in accordance with applicable law.
____________________ ___________________
First name, Last name, signature of the author
"___" __________ 20__
References
Знайомтесь, мікробом – ваше друге “Я”. – URL: https://taslife.com.ua/blog/microbiome
Szymańska, S., Szymański, R., Grzybek, H. (2017). Mikrobiom człowieka – znaczenie zdrowotne i perspektywy terapeutyczne. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej. 71:1050-1062.
Wasilewska, E., Juśkiewicz, J. (2017). Mikrobiom jelita grubego: znaczenie dla zdrowia i diety człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 50(1):1-12.
Górska, A., Przystupińska, A., Niemczura, M. J., Gamian, A. (2018). Mikrobiom jelita, jego składniki i ich wpływ na zdrowie człowieka. Postępy Mikrobiologii. 57(3):245-254.
Tung, Yu-Tang, Chen, Ying-Ju, Chuang, Hsiao-Li, Huang, Wen-Ching, Lo, Chun-Tsung, Liao, Chen-Chung et al. (2017). Characterization of the serum and liver proteomes in gut-microbiota-lacking mice. Int J Med Sci. 14(3):257-267.
Лунгу М. В., Рудьковська О. Л., Мельник В. І. (2018). Мікробіом калу як біологічний маркер здоров’я. Східноєвропейський журнал внутрішньої та сімейної медицини. 2(1). С. 36-41.
Davenport, E. R., Sanders, J. G., Song, S. J., Amato, K. R., Clark, A. G., Knight, R. (2017).The human microbiome in evolution. BMC Biol. 15(1):127.
Колодяжна О. А., Іванченко Н. В., Єльникова О. П. (2019). Мікробіом калу: структура та функції. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Біологія. 45. С. 55-60.
Barko, P. C., McMichael, M. A., Swanson, K.S., Williams, D. A. (2018). The Gastrointestinal Microbiome: A Review. J Vet Intern Med. 32(1):9-25.
Wang, H., Liang, S., Wang, M., Jin ,F., Wang, J.(2019). Gut microbiota-brain axis. Chinese medical journal. 132(13).:1619-1627.
Majewska-Szczepanik, M., Kowalska, K., Szczepanik, M. (2019). Mikrobiom jelita grubego a choroby autoimmunologiczne. Polski merkuriusz lekarski: organ Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. 46(271):83-86.
Moles, L., Gomez, M., Heilig, H. (2013). Bacterial diversity in meconium of preterm neonates and evolution of their fecal microbiota during the first month of life. PLoS One. 8, e66986.
Sender, R., Fuchs, S., Milo, R. (2016). Revised estimates for the number of human and bacteria cells in the body. PLoS biology. 14(8):e1002533
Бабак О. Я. (2018). Кишковий мікробіом: склад, функції та терапевтичні можливості його відновлення. Сучасна гастроентерологія. 5(103). С. 87–94.
Бабак С.В., Малько К.С. (2023). Актуальність дослідження мікробіому людини. Збірка тез доповідей науково-практичної конференції з міжнародною участю «Актуальні проблеми громадської та екологічної безпеки України» (дев’ятнадцяті Марзєєвські читання). 19 жовтня 2023. м. Київ. 23. С. 59-60.
Широбоков В. П., Янковський Д.С., Димент Г. С. (2014). Мікробіом людини та сучасні методи його оздоровлення. Інфекційні хвороби. 2. С. 64-69.
Іванченко Н. В., Єльникова О. П., Колодяжна, О. А. (2018). Мікробіом калу: роль у забезпеченні здоров’я людини. Український журнал мікробіології, біотехнології та вірусології. 1(42). С. 4-16.
Ciebiada-Adamiec, A., Adamiec, R., Ciebiada, M. (2019). Mikrobiom jelita grubego a otyłość. Polski merkuriusz lekarski: organ Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. 46(271):79-82.
Manos, J. (2022). The human microbiome in disease and pathology. APMIS. 130(12):690-705.
MacIntyre, D. A., Chandiramani, M., Lee, Y. S., Kindinger, L., Smith, A., Angelopoulos, N. et al. (2015). The vaginal microbiome during pregnancy and the postpartum period in a European population. Sci. Rep. 5:8988.
Human Microbiome (2012). Project Consortium. Structure, function and diversity of the healthy human microbiome. Nature. 486(7402):207-214.
Chen, B., Li, D., Leng, D., Kui, H., Bai, X., Wang, T. (2022). Gut microbiota and meat quality. Front Microbiol. 23(13):951726. doi: 10.3389/fmicb.2022.951726
Dalton, A., Mermier, C., Zuhl, M. (2019). Exercise influence on the microbiome-gut-brain axis. Gut Microbes. 10(5):555-568.
Crowson, M. M., McClave, S. A. (2020). Does the Intestinal Microbiome Impact Athletic Performance? Curr Gastroenterol Rep. 11:53.
De Leoz, M. L., Kalanetra, K. M., Bokulich, N. A.(2015). Human milk glycomics and gut microbial genomics in infant feces show a correlation between human milk oligosaccharides and gut microbiota: a proof-of-concept study. J Proteome Res. 14:491–502.
Фадієнко Г. Д., Гріднієв О. Ю. (2020). Akkermansia mucinifila – роль у порушенні метаболізму. Український терапевтичний журнал. 4. С. 55-62.
Мюррей М. (2023). Akkermansia Muciniphila: мікробіомна суперзірка, про яку варто знати. – URL: https://ua.iherb.com/blog/akkermansia-muciniphila-microbiome-benefits/1777?gclid=EAIaIQo bChMIsorgs8DSgQMVuEGRBR3MtwSuEAAYASAAEgLDYfD_BwE&gclsrc=aw.ds